Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Osmanlı kütüphanesi, bünyesinde bulundurduğu birçok tarihi eser, bölgeyi ziyaret eden turistler tarafından dikkat çekiyor. Turistik açıdan, konumu ve tarihi değeri itibariyle turistlerin uğrak yeri olan Lefkoşa Surlariçi bölgesine, KAÜ Osmanlı Kütüphanesi ışık tutuyor. KAÜ’ye gelen yeni öğrencilerin ve turistlerin dikkatini çeken bazı eserlerse şöyle;
TOPKAPI REHBERİ
1925’te yayınlanan bu rehber, her bölmesi anlatmakla bitmeyecek sırlarla dolu olan Topkapı Sarayı’na ziyaretçiler için bir nebze ışık tutmuş. Osmanlı Hanedanı’nın ikametgahı olan bu saray Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmış, Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 3 Nisan 1924 tarihinde halkın ziyaretine açılmasıyla halk; Saray-ı Hümayun’un Arz Odası, Haseki Hamamı, III. Ahmet Çeşmesi, Ahırkapı Feneri, Sepetçiler Kasrı ve daha bir çok yapıyı görme şansını yakalamıştır.
ARICILIK
Osmanlı İmparatorluğu’nda, Anadolu’da yaşayan ve konar-göçer hayat tarzını benimseyen göçebelerin Anadolu insanını büyük oranda tarım ve hayvancılığa iten bir etkisi vardır. Hayvancılık denildiğinde ilk olarak büyük ve küçükbaş hayvanlar akla gelse de toplumun ve sarayın gıda ürünleri içerisinde bal tüketiminin hayli yüksek olduğu söylenebilir. Özellikle saray masraf defterlerine bakıldığı zaman bal tüketimi diğer gıdalar içerisinde hatırı sayılır bir yere sahiptir. Arıcılıktan alınan vergiler tahrir defterlerine farklı şekillerde kaydedilmiştir. Bunlar asel, kovan, zenbur, zenburiye, petek ve kivâre şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bunların hepside Osmanlı Sarayları’nda bal ve arıcılığın önemine işaret etmektedir.
Yücem Varoğlu, KAÜ Osmanlı Kütüphanesinde yer alan bu eserlerin çeşitli görseller eşliğinde seslendirilerek gelen ziyaretçilere sunulduğunu belirtti.