Paris’te kaldığı süre boyunca birçok resmi görüşme yapan ve çeşitli kuruluşları ziyaret eden padişah zaman zaman sanatsal aktivitelere de katıldı. Bunlara örnek olarak Paris’te seyrettiği Opera gösterilebilir.
Ali Kemali Aksüt bu opera oyununu ve Paris halkının sultana gösterdiği teveccühü şu şekilde anlatmaktadır :
“O gece hünkar mütenekkiren operaya gitmiştir. Fakat, her türlü tedbire rağmen, keyfiyyet Paris’te duyulmuştu. Tiyatro kumpanyası fırsattan istifade ederek, en adi, yerleri bile yüksek fiyatla satmıştı. Paris’in kibar ve yüksek sınıfı tiyatronun localarını, mutena yerlerini doldurmuştu.
Daha saat yedi buçukken o kadar kalabalık peyda olmuştu ki (Bulvar de zitaliyen) den geçmek kabil değildi. Saray arabaları (Bulvar Dekapusin) den ilerliyor ve halk padişahı şiddetle alkışlıyordu. Binlerce göğüsten çıkan VİVE LE SULTAN! sesleri ortalığı çınlatmıştı. Avdet esnasında da hemen aynı parlaklıkta bir merasim yapılmıştı”.
Sultanın, İngiltere’de katıldığı bazı etkinliklerde görev yapmış olan sanatçıları ödüllendirdiğini gösteren kayıtların varlığı, Sultan’ın icralar arasındaki kalite farkını anlayacak kadar musiki kültürüne sahip olduğunu ve İngiltere’de katıldığı müzikal temsilleri daha çok beğendiğini gösterir mahiyettedir. Zira bu ihsanların politik amaçlarla verilmesi halinde, Fransız sanatkarların da ödüllendirileceği muhakkaktır.