Osmanlı Sultanların En sevdikleri Kokular Nelerdir?
Osmanlı Sultanların En sevdikleri Kokular gül ve menekşe kokusu idi
Osmanlı’nın koku kültürü konferansına padişahların koku sevgisi damga vurdu.
- Fatih’in gözdesi menekşe,
- II. Abdülhamid’in ise mimoza ve gül kokusuydu.
Dünyaca ünlü Hollywood yıldızlarına ve siyasi liderlere özel tasarım parfümler üreten Bihter Türkan Ergül ve Nişantaşı Üniversitesi işbirliğinde, Topkapı Sarayı Babüsselam Kapısı Konferans Salonu’nda Osmanlı’nın koku kültürü hakkında 6 Ekim’de bir konferans düzenlendi.
Konferansa Osmanlı hanedan üyeleri Harun Osmanoğlu, eşi Farizat Osmanoğlu ve kızı Nurhan Osmanoğlu ile tıp tarihçisi Dr. Ayten Altıntaş katıldı.
Bihter Türkan Ergül, İslam dininde temizliğe ve güzel kokuya verilen önem nedeniyle Osmanlı’da kokuların edindiği yer ile kokuların şifa ve sözsüz iletişimde kullanma biçimleri hakkında bilgiler verdi.
FATİH SULTAN MEHMET, MENEKŞE SEVERDİ
Her sultanın ve valide sultanın favori bir kokusu olduğunu söyleyen Ergül, Fatih Sultan Mehmet’in mor menekşe
Sultan II. Abdülhamid’in mimoza kokusundan hoşlanırdı.
Sultan II. Abdülhamid’in mimoza kokusundan hoşlandığını ifade ederek, II. Abdülhamid’in içinde ud ve gül olan bir kokuyu cuma selamlığından önce kullandığını, Osmanlı’da kokuların sadece tene sürülmeyip birbirinden lezzetli yemeklerde de kullanıldığını söyledi.
OSMANLI TORUNLARI SÜRDÜRÜYOR
Sultan İkinci Abdülhamid’in torunlarından Harun Osmanoğlu da SABAH’a verdiği röportajda, günlük hayatında güzel kokuları eksik etmediğini söyledi. Gül, misk, ud ve yasemin kokularını tercih eden Osmanoğlu, cuma namazı için farklı bir koku ve günün farklı saatlerinde değişik kokular kullanmayı sevdiğini belirtti. Harun Osmanoğlu’nun kızı Nurhan Osmanoğlu ise içinde sentetik maddeler olabilen parfüm kullanmadıklarını ve kokuları saf halleriyle tercih ettiklerini vurguladı. Güzel kokunun bir lüks olmadığını söyleyen Nurhan Osmanoğlu, toplu taşıma araçlarındaki tahammülsüzlüğün güzel koku kullanarak giderilebileceğini belirtiyor.