Osmanlı Ulusal Marşı- Ottoman Marche, Güfte; Tevfik Fikret, Biz Fedai Milletiz Mert Oğlu Osmanlıyız, Meşrutiyet İttihatçılar Marş

0
1910
OSMANLI MİLLİ MARŞI Hymne National Ottoman Anthem Güfte TEVFİK FİKRET Osmanlı Ulusal Marş Eseri. Biz Fedai Milletiz Merd Oğlu Mert Osmanlıyız Meşrutiyet Marşı
OSMANLI MİLLİ MARŞI Hymne National Ottoman Anthem Güfte TEVFİK FİKRET Osmanlı Ulusal Marş Eseri. Biz Fedai Milletiz Merd Oğlu Mert Osmanlıyız Meşrutiyet Marşı

Osmanlı Milli Marşı, Hymne National Ottoman Anthem, Tevfik Fikret, Vatan Şarkısı, Biz Fedai Milletiz

Güftesi; Tevfik Fikret, Biz Fedai Milletiz Merd Oğlu Mert Osmanlıyız, Meşrutiyet marşı. Meşrutiyet ilan edilince İttihatçılar modern bir milli marş aradılar Bu marşın Hikayesi Aşağıda Bulabilir siniz.
Çok Güzel, Bilinmeyen ve Hiç Dinlemediğiniz Osmanlı Milli marşı. Notalarını Bulamayacağınız Muhteşem Osmanlı Marş ve Müzikleri
Genç Piyanist Güneş Yakartepe, ” OSMANLI MİLLİ MARŞI- HYMNE NATİONAL OTTOMAN (ANTHEM)” Besteci TEVFİK FİKRET, Osmanlı Ulusal Marş Eserini, Kuyruklu Piyano İle Çaldı. Klasik Kemençe Piyaniste Eşlik Etti.

RUSCA GAZETE “TEVFİK FİKRET VE OSMANLI MİLLİ MARŞI- HYMNE NATİONAL OTTOMAN (ANTHEM)”

Özet: İstanbul’da Rusça yayınlanan haftalık gazete Stambulskiye Novosti’de Tevfik Fikret ve ‘Osmanlı Milli Marşı’ üzerine yayınlanan makalelerde yer alan bilgi ve belgeler bu yazının konusunu oluşturmaktadır.

Osmanlı Milli Marşı, Hymne National Ottoman Anthem, Tevfik Fikret, Vatan Şarkısı, Biz Fedai Milletiz

Abstract:
This paper focuses on the information and documents found in the articles written on Tevfik Fikret and the Ottoman National Anthem in various issues of Stambulskiye Novosti, a weekly Russian newspaper published in Istanbul during the Ottoman Empire.
“Biz fedai milletiz, merd oğlu merd Osmanlıyız”, dizesi ile başlayan marşın güfte metnini okuyunca, onun, Tevfik Fikret’in bugün Vatan şarkısı diye bilinen şiiri olduğunu gördük.
2. Meşrûtiyet’in ilanından doğan sevinçle, Tevfik Fikret’in bu şiiri “Osmanlı Milli Marşı” güftesi olsun diye o günlerde kaleme aldığı anlaşılmaktadır. Büyük şairin kaleme aldığı milli marş güftesi bu şiir, bilindiği gibi şöyledir:

OSMANLI MİLLİ MARŞI- HYMNE NATİONAL OTTOMAN (ANTHEM) Sözleri

Biz fedai milletiz, merd oğlu mertOsmanlıyız;
Burc-ı istibdadı yıkdık, kahramanız şanlıyız:
Vatan, bir hakk tanır ahrarız; arslan canlıyız.
Canla, şanla, ey vatan, te’bidine peymanlıyız…
Can da sen, şan da sen, hepsi sensin, yaşa;
Ey vatan, ey mübarek vatan, bin yaşa!
Toprağın cevher, suyun kevser, baharın bi-hazan;
İşte dünya: Bir eşin, bir benzerin yokdur, inan.
Müşfik evladın bulur koynunda her gün, her zeman
Başka şefkat, başka niğmet, başka kuvvet başka can.
Can da sen, şan da sen hepsi sensin, yaşa;
Ey vatan, ey mübarek vatan, bin yaşa!

Şiir-Güfte: Tevfik Fikret, Beste: Vadiye(Wadia) Sabra Efendi

Marşın Bestekarı olan da bir fotoğrafı ve hakkında da kısa bilgiler vardır. Aslı hakkında yazıda söz edilmese de, bizim kanaatimize göre, bu şahıs Lübnanlı Wadia Sabra’dır (1876-1952).
“Paris’te yüksek müzik okulundan mezun olan V. Sabra Efendi, Doğu ve Batı müzik kültürlerini iyi bilen ve araştıran, ikisini da kendi bestelerinde kaynak olarak faydalanan, nadir bulunur Osmanlı müzisyeni olarak yetişmiştir”
Ve Wadia Sabra, Lübnan Cümhüriyetinin Milli Marşınında bestecisidir.
Rusça gazete Stambulskiye Novosti’de gazetesinde Marş, hakkında verilen bilgilere göre, Türkiye’deki ihtilalden ilham alarak, Fransızların ‘Marselyeza’sını andıran güzel bir marş bestelemiş olduğunu yazıyor.
Yazıda denildiğine göre, Tevfik Fikret, bu muhteşem müziğin rûhuna denk düşen çok güzel sözler yazmış; böylece ortaya tam bir milli marş çıkmıştır.
Bu eser, hem Paris’te çok büyük ilgi görmüş, hem İstanbul’daki müzik yarışmasında birinciliği almış. Yarışma sonrası Osmanlı milli marşı olarak kabul edilmiş, deniliyor.
Yazıda denildiğine göre, Tevfik Fikret, bu muhteşem müziğin rûhuna denk düşen çok güzel sözler yazmış; böylece ortaya tam bir milli marş çıkmıştır [Стамбульские новости. 1909: № 8 ]
Osmanlı Milli Marşı için Tevfik Fikret’in Vatan Şarkısı şiirinden Bestelenmiştir.

OSMANLI RESMİ MİLLİ MARŞLARI

OSMANLI RESMİ MİLLİ MARŞLARI

  • Mahmudiye Marşı, 1808-1839 yılları arası kullanıldı. Guiseppe Donizetti ve kardeşi Gaetano Donizetti, marşı II. Mahmut için besteledi.
  • Mecidiye Marşı, 1839-1861 yılları arası kullanıldı. Guiseppe Donizetti tarafından Abdülmecit için bestelendi
  • Aziziye Marşı, 1861-1876 yılları arası kullanıldı. Callisto Guatelli tarafından Abdülaziz için bestelendi.
  • Hamidiye Marşı, 1876-1909 yılları arası kullanıldı. Necip Paşa tarafından II. Abdülhamit için bestelendi.
  • Reşadiye Marşı, 1909-1918 yılları arası kullanıldı. Italo Selvelli tarafından Mehmet Reşat için bestelendi.

Osmanlı Milli Marşları-Ottoman March Anthem

Tüm Osmanlı Devleti Müzik ve Resmi Milli Marşları Listesi. Ottoman İmperial Anthem
MİLLİ – ULUSAL MARŞ: İngilizce: Ottoman National Anthem March, Almanca: Ottomane Nationalhymne Marche, Fransızca: Ottoman Hymne National , İtalyanca; Ottomano İnno Nazionale İnno, İspanyolca; Otomano Himno Naciona, Portekizce: Otomano Hino Nacional
Ottoman Empire Music March, Fransızca: Ottomane Musique, Almanca: Osmanische Musik Marche, İtalyanca; Ottomano Musica İnno, İspanyolca; Otomano Música himno

CEVAP VER