Sultan Abdülaziz’in Tipik ve Önemli Özellikleri
Batı müziği bestesi yapan ilk kompozitör padişah: Sultan Abdülaziz’dir
Sultan Abdülaziz, kendinden önceki Osmanlı padişahları gibi sanata destek veren bir hükümdardı. Resim ve hat sanatındaki üstün maharetinin yanı sıra müzikle de yakından ilgiliydi. Sultan Abdülaziz, küçük yaşlardan itibaren oldukça iyi bir eğitim almış, hem Batı hem de Klasik Türk müziğinde birbirinden güzel besteler yapmıştı. Klasik Batı müziği besteleyen ilk kompozitör padişah olan Sultan Abdülaziz’in müzisyen yönüne dair bilinmeyenleri derledik.
SULTAN ABDÜLAZİZ’İN VE OSMANLI PADİŞAHLARININ DEĞİŞİK ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ
Yedi cihana hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğunun liderleriydi onlar. Devlet-i Aliyye’yi yönetmenin, İslam dünyasının sancağını taşımanın yanında her sultanın kendine özgü yetenekleri ve zevkleri vardı.
Kimi yürekleri titreten şiirler yazmaya, kimi göz kamaştıran mücevherler tasarlamaya, kimi musikiye, kimi de bahçıvanlığa merak salmıştı.
Sultan Abdülaziz’in ve Osmanlı Padişahlarının Değişik Önemli Özellikleri Nedir?
Yedi Cihana Hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğunun Liderleriydi Onlar. Devlet-İ Aliyye’yi Yönetmenin, İslam Dünyasının Sancağını Taşımanın Yanında Her Sultanın Kendine Özgü Yetenekleri ve Zevkleri Vardı.
Kimi Yürekleri Titreten Şiirler Yazmaya, Kimi Göz Kamaştıran Mücevherler Tasarlamaya, Kimi Musikiye, Kimi De Bahçıvanlığa Merak Salmıştı.
Piyano Parçası 1970’li Yıllarda İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nde Saklanıyordu Ancak Bunlardan Üçü Kayboldu. Geriye Yalnızca “Invitation A La Valse” Valse Davet Adlı Bestesi Kaldı.
Batı müziği tarzında bestelediği
1-“La Gondole Barcarolle”,
2-“Invitation a la Valse” ve
3-“La Harpe Caprice” gibi piyano eserleri,
bestecilik kudretini göstermesi bakımından çok önemli eserlerdir.
Hatta Batı müziği tarzında bestelediği bu eserler İtalya”da bir yayınevi tarafından basılarak yayınlanmıştır.
(Sirto ve mandıra bir tür oyun havası formudur. Barcarolle, gondolcülerin şarkılarına, capriccio ya da caprice çalgı veya ses için bestelenmiş serbest tarzdaki müzik eserlerine verilen isimdir. Vals ise daha çok Batı klasik döneminde gelişmiş bir dans ve bu danslar için bestelenmiş üç zamanlı müzik türüdür.)
Sultan Abdülaziz Anma Etkinliği ve Müzik Eserleri Piyano: Güneş Yakartepe
Sultan Abdülaziz Anma Günü, Yaşamı Eserleri Sanatı, Besteleri, Müzikleri ve Kültür Yapıtları. Sultani Besteler Sunumu, Dönemin Osmanlı Saray Musikisi ve Şarkıları
Gultepe Kultur Merkezi, Istanbul, Turkey
Sunu ve Konser Mekanı: Kağıthane Gültepe Kültür Merkezi, Istanbul,Konser ve Sultani Besteler: Sultan Abdülaziz ve Eserleri
Sanat Yönü Çok Güçlü Olan Osmanlı Padişahı, Sultan Abdülaziz Hem Klasik Batı Formunda Hem Türk Müziği Formunda Eserleri ile Müzik Tarihine Damgasını Vurmuştu.
Sultana İthaf Edilen Aziziye Marşı,
Sultan Abdülaziz’in Eserleri; Invitation A La Valse, Hicaz Sirto ve Hicaz Mandra
Oğlu Şehzade Mehmet Seyfettin Osmanoğlu ve Torunu Gevheri Sultanın Besteleri
Sultan Abdülaziz Döneminin En Önemli Müzisyenleri Hacı Arif Bey ve Zekai Dede’nin Eserleri
Piyano: Güneş Yakartepe
Sunan-Hazırlayan: Zerrin Yakartepe
Sultan Abdülaziz Anma Günü, Yaşamı Eserleri Sanat-Müziğe Bakışı Sunum ve Konseri
19. Yüzyıl Osmanlı Sultanı Abdülaziz Dönemi, Osmanlı Sarayı Müzikleri, Klasik Türk-Osmanlı Musikisi ve Klasik Batı Müziği (Sinevizyon ve Tarihi Görüntüler Eşliğinde)
Metin Yazarı: Araştırmacı-Yazar Zerrin Yakartepe