Osmanlı Müziği 2017 Yeni Besteleri ÇOK SESLİ ENSTRÜMANTAL ESER

0
1892

ÇOK SESLİ ENSTRÜMANTAL ESER BESTESİ Fısıltı Genç Besteci: Güneş Yakartepe Senfonik Yapıtlar

Bu Bestem de Klasik Batı Müziği Ezgileri İle Osmanlı Musikisi Melodilerini Çok Sesli Formda Sentezledim. Kendimi 19. Yüzyıl Osmanlı Sarayında Hissederek Notaya Aldım. Çünkü Bizim Tarihimizden, Motifler Bu Esere Renk Katacaktı. Çok Sesli Bir Fısıltı, İçimi, Duygularımı Ruhumu Kapladı.. Makam kullanmadım, Serbest modern Batı tarzında Bir Büyüğüm İçin Besteledim Dolmabahçe Sarayı Kırmızı Oda (Red Room). Genç Piyanist Güneş Yakartepe ve Grup Piyanotürk
Genç Besteci Güneş Yakartepe Çok Sesli bestelediği En Son Yeni 2017 ” Fısıltı Senfonik Enstrümantal ” Bestesini Kuyruklu Piyano İle İcra yaptı. Klasik Kemençe, Besteciye Eşlik Etti.
” FISILTI ENSTRÜMANTAL ÇOK SESLİ- SENFONİK” Bestesi ve Besteci Hakkında Bilgiler
Genç Besteci, Piyanist Güneş Yakartepe, Enstrümantal Çok Sesli Beste (Senfonik) Bestelemeler Projesi: No: 6
Eser Notasını Pdf İndirmek İçin Tıklayınız: ” Fısıltı Enstrümantal Çoksesli- Senfonik Pdf Notaları Beste Güneş Yakartepe Web Sitesi Http: //Gunesyakartepe.Com/Artists/Fisilti-Cok-Sesli-Beste
Çok Sesli Müzik Nedir? Çok Sesli Besteler Ne Demektir
Çok sesli müzik; farklı tonda sesleri, kulağın hoş duyacağı şekilde bir araya dizme sanatıdır. Güzel sanatların en popüler kollarından birisi olan çok sesli müzik insanoğlunun yeryüzüne ayak basması ile birlikte başlamıştır.
Müzik genel anlamda ses ve ritim arasında kurulan bağlar sonucu ortaya çıkan bir olaydır.
En bilinen ve doğru tanımıyla BATI’ nın müziği ÇOKSESLİ; DOĞU’nun TEKSESLİ’dir. Bunun nedenini şöyle “ayaküstü” düşününce, çoksesli ve teksesli müziğin temelinde Dinin yattığını söyleyebilirim…
Her kilise de genellikle çocuklardan, oluşan bir kilise korosu bulunur… Bu koroya seçilen çocuklar toplumda ayracılıklı düşünülür… Sonraları, emekli olan yaşlılar, ev hanımları da bu kilise korolarında görev almışlardır….
İki bin yıldır nesilden nesile gelen bu “kilise korosu eşliğinde müzik” , özellikle 17.yy larda başlayan ve devam eden KLASİK BATI MÜZİĞİNİN temelini oluşturur….
(Antik Yunan da TRAGEDYA’da arasında duygular yoğunlaştığında da Koro Vardı…. Hıristiyanlığın Bir Yunan Ve Latin Kültürü Üzerine De İnşa Edildiği Aklınızda Olsun.)
İslamlık’ın Klasik Anlayışında İse İbadet Esnasında Müzik Yasaktır… İslamlık’ın Aslında “Kaçak Sokak Çocukları” Olan Tasavvuf Ve Alevilik’te İbadet Esnasında Müzik Serbest Olsa Da Bu İki Kol; Resmi İslamlık’ta Hep Sokak Çocuğu Muamelesi Görmüş, Küçümsenmiştir… Bugün Ülkemizde Hâlâ Cem Evleri İslamlık’ın İbadet Evleri Sayılmamaktadır…. Cem Evlerinde Müzik Eşliğinde Kadınlı Erkekli Sema Geçilmesini Klasik İslam Asla Kabul Etmemekte, Hatta Onu İbadet Saymamaktadır….

Piyanist Güneş Yakartepe Piyano Tuşlarından Farklı Ezgiler Şarkılar Ve Bestelerim Müzik Konseri İ.B.B. Kültür Merkezi Konser Salonu 12
Yeni 2017 ÇOK SESLİ ENSTRÜMANTAL ESER BESTESİ Fısıltı Besteci: Güneş Yakartepe

Bu Aklımca Açıklayıcı Bilgiler Işığında Baktığımızda, Batı Toplumunun Çok Sesli Müziğe Yatkınlığı, Neredeyse Hristiyanlık Öncesine Bile Dayandırılabilirken, Doğu Toplumlarında Gerek İslamlık Öncesi Gerek İslamlık Sonrası Müzikte Böyle Bir Çokseslilik Söz Konusu Değildir…
Doğu Toplumlarının En Belirgin Çalgı Aletleri Başta Saz Veya Onun Türevleri, Ardından Tambur, Kanun Dur En Genel Anlamda…. Elbet, Biz Doğu Toplumlarında Da Itri, Dede Efendi, Cemil Bey Gibi Besteci Ve İcracılar Gelse De (Ki Yaptıkları Müzik Asla Küçümsenmez…) Ama Onlar, Çoksesli Müzik Formatında Değildirler….
Çok Sesliliği En Azından Eserlerinde Deneyen Sezan Aksu Ve Nilüfer’ Hayran Olur; Ama Gene De Klasik Batı Müziği Konserlerlerine Sadece İlericilikleri Ne Zelal Gelmesin Diye Gider De Konserde Genellikle Uyurl….
Son Zamanlarda Bir De Şu Gelişmiştir Ülkemizde Müzik Alanında….
Tek sesli Müzikte, Yönetici Olmaz…. Olursa Saçma Olur…
Ama halk müziği korosunda bir yönetici elinde değneği bir o yana bir buya sallar da, ne saz çalanlar ne de türkü söyleyenler yöneticiye bakar….
Bunlar, tek saz ve tek kişiyle söylenecek bir halk müziği ezgisini, on saz, üç darbuka ile söylenirse çok sesli MÜZİK yaptım sanmaktadırlar…..
Bir saz varken, on saz kullanmak, eğer o sazları çalanların hepsi aynı notalara basıyorsa benim müzik cahili aklımla bile ÇOKSESLİ olmaz… Olsa olsa saz sesini daha fazla yükseltmek olur

CEVAP VER